Tiszteletreméltó IV. Bakula Rangdol Nima Rinpoche

Rinpoche 1978-ban született, a föld ló éve 4. havának 15. napján dél Ladakhban, az Achinathang faluban. Sajnálatos módon az édesanyja eltávozott a születése után, így kecske tejen nevelődött. 3 éves volt, amikor Őszentsége Chetsang Rinpoche felismerte, mint a Lamayuru kolostor egyik kiemelkedő vezetőjének, Bakula Rangdol Nyima Rinpochénak a negyedik inkarnációját. Az első Bakula Rinpochét Őszentsége Kjabgön Tugszé Nyima ismerte fel Tibetben.

Három és fél évesen a Lamayuru kolostorban a hagyományoknak megfelelően trónra emelték, és szerzetessé vált. Őszentsége Chetsang Rinpoche nagybátyját, Drupon Sonam Kungát nevezte ki nevelőjének. Hét éven keresztül sajátította el a Drikung Kagyu hagyományvonal szertartásait, tanulta meg a filozófiai szövegeket, valamint a tantrikus tradíció beavatásainak továbbadását.

Őszentsége Chetsang Rinpoche javaslatára a dehraduni Drikung Kagyu Intézetben a buddhista filozófia 13 kötetét tanulmányoztak, mellette nyelvtant, költészetet és angol nyelvet tanultam további hét éven keresztül, majd Varanesziben szankszritot és hindu nyelvet tanult, valamint tökéletesítette tibeti tudását.

Ezt követően Dehradunban megkapta a Drikung hagyományvonal védelmező istenségeinek (Csö-szung) teljes beavatását, valamint Taglung Jabstung Rinpochétól a Taglung hagyományvonal átadásait.  Ladakhba visszatérve Amcsi Tsewangtól gyógyászatot tanult és gyógynövényeket gyűjtött a Himalájában.

21 éves korától Ladakhban él, ahol többek között teljes körűen elsajátította a Láma Tánc liturgiáját, a verselést és rajzolást is. Rinpoche kérésére két tapasztalt Láma érkezett Lehbe, hogy mint egy 30 szerzetesnek átadják a szertartások helyes elvégzéséhez szükséges tudást.

Dehradunba visszatérve Rinpoche megkapta a Drikung Kagyu hagyományvonal teljes szóbeli átadását és beavatásait, illetve kétszer a Kagyur-t is. Rinpoche sokat dolgozott a ladakhi nyelvvel, írt egy ladakhi nyelvtan könyvet, valamint ladakhira fordította le a Dhammapadát, a történelmi Buddha tanításai.