A zalaszántói Béke Sztúpa

A zalaszántói Béke Sztupa a 316 méter magas Világosvár hegyről néz a Balatonra, 30 méter magas és 24 méter széles. Ez Európa egyik legnagyobb sztúpája és kívánjuk, hogy járuljon hozzá a világbékéhez!

Buddha tanításai, ereklyéi és egy 24 méteres életfa található a Sztupa belsejében. A Buddha szobor Dél-Koreából származik. A Sztupa Buddha szellemét, ugyanakkor bölcsességét, minden élőlényhez fűződő együttérzését és szeretetét is jelképezi. A béke, a boldogság és a megvilágosodás jelképe. A magyarországi Buddhista Béke Sztupa Alapítvány elnökének,Tiszteletreméltó Bop Jon (Sunim) koreai buddhista szerzetesnek a kezdeményezésére jött létre ez a szentély, amelyhez jelentős segítséget nyújtottak a tibeti buddhista  szerzetesek.

A Békeszentély építése nem valósulhatott volna meg Zalaszántó Önkormányzati Képviselő-testülete, a falu lakossága és a Balatonfelvidéki Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság megértő támogatása nélkül. Az építkezés összköltsége kb. 40 millió Ft volt. Ezt az összeget a Dél-Koreából érkező nagyvonalú, köszönetet érdemlő pénzügyi támogatás, valamint sok európai adakozás révén lehetett előteremteni. Magyar építészek és egy magyar építkezési vállalat vállalta a munkát. Osztrák köz- és magán támogatások segítségével 1992. márciustól szeptember végéig elkészülhetett a Sztupa.

 

 Őszentsége, a 14. Dalai Láma, Tenzin Gyatso, 1993. június 17-én ünnepélyes keretek között nagy örömmel avatta fel a Sztupát.

Tiszteletreméltó Bop Jon (Sunim) kérésére, aki a Béke Sztúpa Alapítvány elnöke, Őszentsége Drikung Kyabgon Chetsang 2004-ben kinevezte Tiszteletreméltó Lama Konchok Lhundupot és Tiszteletreméltó Lama Konchok Jigmetet rezidens dharma-tanítóknak a zalaszántói Béke Sztúpához. Őszentsége Drikung Kyabgon Chetsang, 2007. április 21-én felszentelte a felújított Sztúpát, majd ezt követően tanításokat adott 1 héten keresztül.

Sugározzon a Béke Sztúpa innen az

Emberi Jogok Parkjából, mindent átható, békeszerető gondolkodást

                                                                       az egész világba!