Kőrakások

Kőrakás0
 
Kedves Látogatóink,
most, hogy a Béke Sztúpa újra látogatható és megint egyre többen keresitek fel megpihenni, feltöltődni, egy jelentéktelennek tűnő, mégis NAGYON FONTOS DOLOGRA SZERETNÉNK FELHÍVNI A FIGYELMETEKET. 
 
Honnan is ered a kőrakások építésének hagyománya? Van-e különleges, szakrális jelentése? Létre lehet-e hozni az építés által ún különleges energiájú erőteret?
Ezeket a kérdéseket szeretnénk most megválaszolni nektek, hogy mindenki számára világossá váljon, mért kérünk titeket arra:
NE ÉPÍTSETEK KŐRAKÁSOKAT!
A probléma természete nem egyedi. Az emberek hajlamosak arra, hogy távoli kultúrák tárgyait és szokásait különleges jelentéstartalommal ruházzák fel, misztikusnak találják, különlegessége okán valami többlet jelentést keressenek a látható mögött. Ennek a kultúrák közötti ferdítésnek “estek áldozatul” a kőrakások is.
Eredetileg semmi másra nem hivatottak, mint jelezni az utat a távoli vidéken vándorlók számára.
Olyan helyeken alakult ki ez a szokás, ahol végeláthatatlan pusztaságok, kősivatagok vannak, ahol a vándorok lába nyomán nem tud ösvény keletkezni. A távolságok hatalmasak és létfontosságú, hogy a vándorok, zarándokok a nap végén rátaláljanak a menedékházra, vagy megtalálják a forrást, tavat, ahol megitathatják a velük vándorló állataikat.
Ilyen kietlen pusztaságok útjelzője tehát a kőrakás, mellyel az emberek egymást segítik. Sem több, sem kevesebb. Ott az életet jelentheti, itt viszont megbolygatja azt. Miért?
Az emberek általában olyan helyen éreznek késztetést, hogy kőrakásokat építsenek, ahol a természet szépségének, csodálatos energiájának hatására emelkedett lelkiállapotba kerülnek. Ilyenkor szeretnék mindenáron otthagyni a kezük nyomát, valamit tenni, amivel nyomatékosítják, hogy itt jártak, hogy szeretnének visszatérni. Teljesen érthető, de nem helyes ez a hozzáállás.
A természet törékeny ökoszisztémája a legapróbb emberi beavatkozás hatására is megsérül, megváltozik. Sokat hallunk erről mostanában, a kőrakásokkal is ez a helyzet.
A természetvédelmi területeken tudjuk, tilos a növényeket leszedni, rongálni, az álatok élőhelyét megbolygatni. A talaj felszínén található kisebb-nagyobb kövek alatt parányi lények sokasága él. A számunkra csak kőkupacnak látszó képződmény védett állatok otthona lehet.
Ezért nagyon fontos, hogy SEM AZ ÉLŐ, SEM AZ ÉLETTELEN KÖRNYEZETET NE BOLYGASSUK!
A Béke Sztúpa egy Natura2000 természetvédelmi terület közepén áll. Ezért fokozottan fontos, hogy a természetet óvjuk ezen a helyen és semmilyen formában ne háborgassuk.
A kőrakások építése sajnos nem csak nálunk okoz problémát, melyet egy új kezdeményezéssel szeretnének megoldani a Bakonyerdő Zrt. munkatársai. Az ő szakértő gondoskodásuk óvja a Szúpát körülölelő természetvédelmi területet, ezért a kezdetek óta szoros együttműködésben dolgozunk velük. Most is nagy örömmel fogadtuk a kezdeményezésüket. Tájékoztató táblák kihelyezésével hívják fel a figyelmet a kőrakások okozta problémára és kérik a kirándulókat a helyes, természetbarát viselkedésre.
Valamint létrehoztak egy Facebook és egy Instagram oldalt is, ahová a fotóinkat várják. A kezdeményezés lényege, hogy ne a fába vésd a neved, ne kőrakást építs, hanem készíts egy fotót és töltsd fel erre az oldalra. A szebbnél-szebb természetfotók szaporodjanak kőrakások helyett! 🙂
Köszönjük, hogy óvjátok a Természetet és segítitek a természetvédők munkáját!
Köszönjük, ha segítetek nekünk azzal, hogy mások figyelmét is felhívjátok a kezdeményezésre.
Arra kérünk, ha meglátjátok, hogy valaki kőrakást épít, beszélgessetek el vele kedvesen az itt olvasottakról, mutassátok meg neki a kihelyezett táblát, biztosan elkerülte a figyelmét, hiszen annyi a látnivaló ezen a csodálatos helyen 🙂
Várjuk természetfotóitokat a
www.facebook.com/korakasok
Baráti üdvözlettel,
Drikung Kagyü Közösség, Zalaszántó
Kőrakás1
 

Kőrakás2

 

ZALASZANTO LOGO 2014