A Dicső Drikung Kagyü HUNG szimbólum magyarázata

Őszentsége 37. Drikungpa tanítása

Az Áldás és Erő Kereke

A Dicső Drikung Kagyü szimbólum magyarázata

A Nap, a Hold és a Hung Szótag

Om Svasti! Vadzsradhara Úr, Lodrö Rincsen és Devegön,
Danun,Nagardzsuna, Shavari és Tilipa,
Naro, Metri, Marpa, Mila, Dagpo és Dordzse Gyal,
és a Védelmező Drigung Rincsenpal lábai előtt leborulok!

 

A Nap, a Hold és a Hung szótag e rövid magyarázata négy részből áll:

  • Külső jelentés
  • Belső jelentés
  • Titkos jelentés
  • Teljes jelentés

A Nap és a Hold a Dagpo-i Orvost (Gampopát) és Recsungpát szimbolizálja, a Nagy Dzsecün Milarepa naphoz és holdhoz hasonló szívbéli fiait, a Gyakorlás Vonalának koronaékkövét a Hó Országában; azt jelképezi, hogy a naphoz és holdhoz hasonló Kagyü-mesterek megáldják tudatunkat.

Külső Jelentés

A jelkép közepén található Hung magszótag a Drigung Kyura nemzetség pecsétjét szimbolizálja. Közismert, hogy a Hung szótag pecsétje azon számos isteni tárgyak egyike volt, amelyek Kyura Namchen Karpo-val, a Kyura nemzetség megalapítójával együtt szálltak alá, amikor az istenek a mennyből a Földre küldték őt. A Hung szótag mind a mai napig a Drigung hagyományvonal királyi pecsétje. A legenda szerint azok az emberek, akik ismerték e pecsét hatalmas jelentőségét, védelmező csakrának tekintették még a közönséges iratokat is, ha azok a Hung-pecséttel voltak ellátva. Úgy hitték, hogy a pecsét képes eloszlatni az ártalmakat és megszüntetni az átkokat, amelyeket istenek, szellemek, démonok, akadályozó lények vagy ellenségek idéznek elő, és a lepecsételt iratokat mindig a testükhöz közel tartották. E célból a Hung-ot pecsétbe foglalták.

Belső Jelentés

A fehér hold lényege Achi Chökyi Drölma, a Drigung Kagyü hagyományvonal női Dharma-védelmezője. A mélykék Hung szótag Mahakálát, az Eredeti Bölcsesség Urát szimbolizálja. A vörös nap Dharmapala Tseumar-t szimbolizálja. E három együtt azt jelképezi, hogy Achi, Mahakala és Dharmapala a Buddha-dharmát védelmezik.

Titkos Jelentés

A bodhicsitta hold-ülésén a kék Hung szótag Chakrasamvara lényegét szimbolizálja, amely a „világosság ügyes módszerekként való megjelenése”. A vörös nap Vadzsrajógini lényegét szimbolizálja, amely az „üresség bölcsességként való megjelenése”. A kettő az együtt-felmerülő apát és anyát jelképezi, az ügyes módszerek és a bölcsesség egybeolvadását, amely a Sambhogakáya-forma lényege.

A Teljes Jelentés

A kék Hung szótag a három idő (múlt, jelen és jövő) Buddháinak a tudatát szimbolizálja. A tér természetével bír, amely kék, tiszta, állandó, üres és ragyogó. Lényege a Dharmakáya, a valóság természete „ahogy a dolgok vannak”, amely meghaladja a szavakat, gondolatokat és kifejezéseket.

A kör (a szótag legtetején) Akshobyát és a dharmadhatu bölcsességét szimbolizálja. A sarló alakú hold Vairocanát és a tükörszerű bölcsességet szimbolizálja. A legfelső rész Ratnasambhavát és az egyenlőség bölcsességét szimbolizálja. A HA betű Amitabhát és a megkülönböztető bölcsességet szimbolizálja. Az Aa és az U Amoghasiddhit és a tevékenységet beteljesítő bölcsességet szimbolizálja. Így a Hung szótag lényegében az öt Buddha-családot jeleníti meg.

A Hung szótag alakjában az öt eredeti bölcsesség rejtezik.
Az egyesítés megtapasztalásának ereje, valamint a kifejlesztő és beteljesítő szakaszok ereje által érjem el Vadzsradhara állapotát, még ebben az életemben!

Összeállította a Dicső Drikung Kyabgon Chetsang Konchok Tenzin Kunzang Thinle Lhundrub, a ladakhi Yungdrung Tharpa Ling kolostorban, 1981. január 15-én.
Angolra Fordította: Khenpo Konchok Tamphel