Főlap

2019. Shravaszti elvonulás Zalaszántón

Shravaszti elvonulás Zalaszántón

Különleges, a Drikung Kagyü hagyományvonal számára rendkívüli jelentőségű esemény zajlott a hétvégén a Milarépa Meditációs Központban. Az Őszentsége Kyabgon Chetsang Rinpoche által kidolgozott módszer szerint felépített, egyedülálló Shravasti elvonulásba kapott kétnapos betekintést közel száz gyakorló. A meditációs elvonulás nevét Shravasti városáról kapta, mely Shakjamuni Buddha életének egyik jelentős helyszíne volt. Megvilágosodását követően a 45 esős évszak közül a legtöbbet, 25-öt itt töltött el. Menedéket találván a monszun elől, idejét meditációval és szerzetesek tanításásával töltötte, a gyakorlásban a légzés megfigyelésére fektetve a hansúlyt. Shakjamuni Buddha egyébként itt Shravasztiban mutatta be egyszer úgynevezett csodáit, melyre a mai napig ünnepként emlékeznek a világ buddhistái. A fontos helyszín ennek ellenére évszázadokon át jóval kevesebb figyelmet kapott, mint életének többi jentős állomása. Az elmúlt években azonban Drikungpa Őszentsége felépíttetett Shravastiban egy monumentális sztúpát és köré egy meditációs komplexumot, mely szerzetesek és világi gyakorlók számára is lehetőséget biztosít a hosszabb idejű meditációs elvonulásokra. A 2018-ban felszentelt központban idén júliusban, az esős évszak beálltával 108 Théraváda szerzetes kezdi meg 108 napos meditációs elvonulását, majd őket minden évben más-más hagyományvonal szerzetesei követik. Őszentsége ezzel is a buddhizmus egységét és a Dharma irányzatok felett álló jelentőségét kívánja erősíteni. Ez a komplexum ugyanúgy, mint hazánkban a Milarépa Meditációs Központ, minden gyakorlót szívesen fogad és vár. A Shravaszti elvonuláson Őszentsége a történelmi Buddha Ánápánaszatti szutta tanítását, mely a légzés éber figyelésén nyugszik ötvözte más buddhista irányzatok csakratisztító, széltisztító, auratisztító és egyéb jóga gyakorlataival. Egyebek mellett Mahamudra végső tanításokat, Dzogcsen és Zen tanításokat is felhasznált, hogy kidolgozza azon gyakorlatsort-meditációs csomagot, mely a 21. századi gyakorló, monotóniát nehezen viselő, változatossághoz szokott elméje számára is biztosítja a hatékony eredményt. A kidolgozott 10 napos meditációs elvonulás keretében Őszentsége minden évben személyesen ad 25-25 szertetesnek beavatást, felhatalmazást, hogy hazatérve tovább terjesszék a módszert a gyakorlók körében. Abban az áldásban volt részünk, hogy Drupon Konchok Jigmet majd Drupon Konchok Lhundup elsők között kapták meg a felhatalmazást. Így kerülhetett megrendezésre a májusi telihold idején ez a meditációs hétvége, melyen a résztvevők a meditációs ülések mellett megtapasztalhatták a sétáló meditáció hatásos módszerét és a tisztító, energetizáló jóga gyakorlatok hatásait. Az eredményes hétvége lezárásaként Tanítóink elmondták, hogy jövőre a Milarepa Meditációs Központban is megrendezésre kerülhet a 10 napos Shravasti elvonulás 10 gyakorló részvételével, illetve több résztvevő számára a most lezajlott hétvégi esemény is újra meghirdetésre kerül.

Köszönjük Meditációs Mestereinknek, Drupon Konchok Lhundupnak és Drupon Konchok Jigmetnek, hogy betekintést nyerhettünk a Shravasti elvonulás áldásos módszerébe. Köszönjük gyakorló társainknak a részvételt és kívánjuk, hogy a hétvége során meglelt béke és szeretet tovább gyarapodjék lelkükben, minden érző lény javára! E mellet köszönjük szangha társainknak a szervezésben és lebonyolításban való hasznos segítségüket és támogatásukat!

“A drága bodhicsitta szülessen meg azokban, akikben még nem született meg, akikben már megszületett, soha ne gyengüljön, mindig csak növekedjen!”

Képek az elvonulásról itt találhatók!